SPECIALISATIECURSUS BORDURES EN PASSEMENTEN

passement

Terug naar de oorsprong, borduren als randverwerking. Van oudsher werd kleding langs de randen verstevigt door borduurwerk, zoals nu nog steeds in veel klederdrachten te zien is, langs boorden en kragen , manchetten, paspelzakken en splitten.

Geïnspireerd door historische passementen en andere randbewerkingen, gaan we ons in deze cursus in verschillende technieken verdiepen.

Technieken die aan bod zullen komen:

Passement weven met behulp van weefkaarten,

Verschillende manieren om satijnlint met de schmockmachine te verwerken.

Meervoudige vlechten, gebaseerd op passementerie uit de renaissance.

Diverse verwerkingen van gimpkoord en soutache

Opgelegd goudborduurwerk.

Cursusdata:

Deze cursus bestaat uit 5 lessen van 13.00-16.00 op de volgende donderdagmiddagen

21 maart 2109,28 maart, 11 april, 18 april en 25 april

Kosten voor deze cursus: €335,- inclusief de materialen die in de lessen gebruikt worden.

Tijdens de lessen is er voor iedere cursist een schmockmachine beschikbaar.

Tijdens deze cursus maken we gebruik van het standaard borduurraam zoals dat in het atelier van Moniquenwerk gebruikt wordt. Dit raam is in het atelier te koop voor €25.

Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van passement cursus

Individueel bijscholingstraject voor docenten van erkende onderwijsinstellingen op het vakgebied Mode en maatkleding, textiele werkvormen en kostuumontwerp.

In het atelier van Moniquenwerk Broderie d’art is het mogelijk om een individueel bijscholingstraject op maat samen te stellen voor docenten in het vakonderwijs. In dit bijscholingstraject ligt het accent op het ontwikkelen van borduurvaardigheden afgestemd op de leerdoelen van de docent.

Bijscholing is mogelijk op de volgende deelgebieden, waarbij het mogelijk is om meerdere technieken binnen een bijscholing aan bod te laten komen:

  • “freestyle borduren”, uitgebreid kennismaken met allerhande bekende en vooral ook onbekende borduursteken. Daar is het mogelijk om ook aandacht te besteden aan verwante borduurtechnieken zoals perzisch ajour en naaldkant.
  • “Hedendaags Goudborduurwerk”. In deze techniek wordt er kennis gemaakt met verschillende mogelijkheden om reliëfs te maken en leer je te werken met de specifieke materialen uit het historische goudborduurwerk.
  • “Broderie d’Art”, het haute coutureborduurwerk zoals dat bekend is van de grote modehuizen zoals Chanel en Dior. Deze techniek is zo bijzonder doordat er gewerkt wordt met een lunevillenaald of tamboureerhaaknaald, waarmee kralen en pailletten opgenaaid worden.
  • Instructie in het werken met een zg. pleater of schmockmachine, het gebruik van een punchmachine, bloemen maken van textiel met gebruik van bolijzers.

Deze bijscholing kan qua werktijden en uren afgestemd worden met de opdrachtgever.

Voor wie is deze bijscholing geschikt?

Deze bijscholing is voor vakdocenten van

  • erkende beroepsgerichte vakopleidingen Mode en Maatkleding
  • onderwijsinstellingen voor volwasseneneducatie met als specialisatierichting textiel/handwerken
  • kunstacademies en HBO-opleidingen gespecialiseerd in Fashion en Textile Arts

Neem voor meer informatie contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

"MEET THE MAKER"- ONTVANGST IN HET ATELIER

Ben je nieuwsgierig naar Broderie d’art, en zou je er wel eens meer over willen weten?

In het atelier bied ik voor groepen een informatieve ontvangst op afspraak aan.

In deze ontvangst zal ik een uitgebreide demonstratie van de door mij beoefende techniek geven, en ingaan op de geschiedenis van de techniek en de toepassing in de haute couture. Verder zal je verrast worden door de geschiedenis en achtergrond van de gebruikte fournituren, zoals de kralen en pailletten. Ook minder voor de hand liggende materialen zoals stro en informatie over zijde komen aan bod.

Deze ontvangst is met name interessant voor mensen met affiniteit met mode, bewondering voor handwerk en studenten van vakopleidingen. Natuurlijk is deze ontvangst erg goed te combineren met een bezoek aan het Textielmuseum, een wandeling door het Dwaalgebied van Tilburg en een lunch of afsluitende borrel in een van de vele eet- en drinkgelegenheden die het Dwaalgebied van Tilburg rijk is!

Duur van deze ontvangst: 45-55 minuten

Kosten van deze ontvangst: €17,50 voor groepen van 2-5 deelnemers, €1,75 toeslag per iedere volgende deelnemer, met een maximum van 15 deelnemers.

Bij deze prijs is inbegrepen koffie of thee met wat lekkers, en een presentje in haute couture-kwaliteit als aandenken voor iedere deelnemer.

Deze ontvangst kan voor groepen van 4-10 personen desgewenst uitgebreid worden met een kennismakingsworkshop broderie d'art van 1,5 uur á €27,50 per persoon.

 

Voor grotere groepen is een lezing op maat natuurlijk altijd mogelijk, net als een lezing op locatie, neem daarvoor contact op met het atelier via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerst workshop corsage maken op zaterdag 22 december

In deze workshop gaan we een bloemcorsage van dupionzijde maken, met een hartje in naaldfrivolité.

Indeling van de dag:

10.30 ontvangst met koffie en thee,

Kiezen van de kleur dupionzijde en deze verstevigen.Start aanleren van een bloemhart in naald frivolité

12.30- 13.30 lunchpauze. in de lunchpauze kan je terecht in een van de vele lunchrooms en andere eetgelegenheden in de directe omgeving van het atelier.

13.30 vormen van bloembladeren in dupionzijde en sinamay.Samenstellen van de corsage

Aan het einde van deze workshop heb je een stijlvolle kerstcorsage, mocht deze nog niet helemaal af zijn, dan heb je genoeg informatie en de nodige materialen om deze corsage thuis af te kunnen maken

16.30 afsluiting

Datum: zaterdag 22 december 2018 10.30-16.30

Kosten: €75 incl materialen, excl lunch

Na afloop van de workshop is het mogelijk om de set frivoliténaalden waarmee je gewerkt hebt aan te schaffen.

20181102 231457

HET ATELIER OP EXCURSIE

Wat is er leuker dan een mooie tentooestelling bezoeken? die mooie tentoonstelling bezoeken met gelijkgestemden!

Ik merk dat ikzelf ondaanks goede voornemens er te vaak niet toe kom om tentoonstellingen te bezoeken, en hoor dat ook regelmatig van m'n cursisten.

Daarom heb ik nu in m'n agenda data ingepland voor museumbezoek, samen met iedereen die met mij mee wil. Het museumbezoek is op eigen kosten, en een ieder zorgt zelf voor entreebewijzen. Laat mij weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  dat je van plan bent om mee te gaan, dan houdt ik je op de hoogte van bezoektijden en reisplanning.

De data van deze excursies zijn: